11 Comments
User's avatar
Herman's avatar

Ik zie geen enkele noodzaak tot glasvezel. Over valse voorwendselen probeerde ze de bewoners van ons flat te dwingen tot het toegang verstrekken tot de woningen. De woonkoffievereniging informeerde ons over deze misstanden. Ze hadden geen toestemming verleend. Een paar weken later gaven ze zonder toelichting alsnog toestemming. Maar nog steeds heb ik geen interesse. Daarna kregen we tweemaal een brief wanneer ze langskwamen met de verplichting te zorgen dat in en buiten de woning vrije toegang was. Bij mij staat in de woning een bank voor het punt. Ik ben chronisch ziek en kan deze zelf niet verplaatsen. Op e-mails kreeg ik nooit antwoord. Daarna kreeg ik bewoners aan de deur dat ik het MOEST doen in het belang van de andere bewoners. Ik heb een volledige smart home, zodat ik zelfstandig en veilig kan blijven leven. (98 apparaten aangesloten op wifi) Ik ben van de kabel overgegaan op 5G. Het is nu stabieler, sneller en een stuk goedkoper. Voor mij heeft glasvezel geen enkel voordeel. Ik vind de enorme dwang (deels onder bedrog) schandalig, terwijl het ook nog eens compleet onnodig is. Als ik het niet nodig heb, heeft niemand het nodig, behalve hard core gamers

Laat je dus niet onder druk zetten

Expand full comment
Xandra Bender's avatar

Slanke meter? Haha, ja de vertaling van het Engelse woord slim is inderdaad slank! Maar verder prima stuk hoor. En mijn alarmbellen gingen bij mij meteen af en heb ze dus ook geen toestemming gegeven. Maar het zal verder stiekem gaan, want via de WiFi van je buren en LED-lampen kunnen ze toch in jouw huis koekeloeren. We zitten in een héle enge tijd, want deze derde wereldoorlog die ingeluid is met C19 gaat om onze hersenen! Lees het boek Geoengineering en Transhumanisme van Elana Freeland. Al het andere is afleiding.

Expand full comment
Erik H. Jansen's avatar

Dank u voor uw reactie. Zoals u zegt, het gaat ver met de massa controle. Morgen behandel ik dit trouwens dmv een actuele invalshoek.

Geo-engineering en transhumanisme zijn regelmatige onderwerpen die op dit substack kanaal behandeld worden. Dank u ook voor de literaire aanrader!

Expand full comment
`N van der Veen's avatar

Wij hebben in huis alles bedraad, de wifi op de router uitgeschakeld, ook in mijn ereader en mobiel. Geen slimme meter, geen slimme verlichting, tv, airco, koelkast of wat dan ook; gewoon niks slimmers dan wij in huis. En guess what, alles werkt hier perfect. Gewoon "ouderwets" aan een coax kabel.

Expand full comment
Erik H. Jansen's avatar

U bent goed bezig!

Momenteel is er een actueel voorbeeld gaande hoe het eruit zou kunnen zien wanneer ze besluiten bepaalde zaken in uw huis op afstand 'uit' te zetten. Momenteel zijn er miljoenen Google Chromecast Generatie 2 eigenaren die te kampen hebben met een apparaat dat niet werkt. Chromecast is een eenvoudig apparaatje dat elke TV "smart" kan maken. Ik heb het zelf ook op mijn niet slimme TV.

Een firmware-update, die je niet kan uitzetten op die apparaten, zou het gevolg zijn geweest. Dus die werkt niet meer. Google weet van het probleem, maar eigenaren vrezen dat Google zelf het apparaat afgeschreven heeft en het probleem niet zal gaan oplossen.

https://www.ad.nl/tech/chromecast-doet-het-bij-veel-gebruikers-niet-meer-dit-is-er-aan-de-hand~a777d26d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Expand full comment
KBXI's avatar

Erik,

Dit is ook perfect mogelijk over de huidige Coax infrastructuur. De data die over de Coax gaat is hetzelfde. M.a.w je privacy ben je nu ook al kwijt. Het internet is “gratis”, dit kan alleen door je gegevens te verkopen. IOT apparatuur verstuurd namelijk maar bytes aan data. Een sneller netwerk zal dus niet sneller/meer data prijs geven dan over een Coax. Alsook als een fiberaansluiting binnenhuis is getrokken zal dit geen data kunnen versturen zolang deze niet is aangesloten aan de modem. De providers voorzien momenteel een gratis aansluiting vanwege dat ze de straat moeten opbreken. De kabel dan in je huis leggen duurt maar enkele minuten. Als ze later moeten terugkomen hebben ze andere kosten (logistiek/administratie). Alsook het blijft een verkooptruc om mensen meer geld laten uit te geven terwijl het voor de meeste niet nodig is. Voor een typisch gezin blijft de Coax in 24-25 nog meer als snel genoeg. Niemand hoeft zich dus zorgen te maken over een Fiber aansluiting.

Groetjes

Expand full comment
Erik H. Jansen's avatar

Dank voor je reactie. Je hebt gelijk dat de huidige coax-infrastructuur al data verzendt en dat privacyproblemen nu al bestaan. Echter, er zijn enkele belangrijke redenen waarom de uitrol van glasvezel naar je huis unieke en zorgwekkende implicaties met zich meebrengt.

Ten eerste, terwijl de data die via coax wordt verzonden inderdaad privacyrisico's met zich meebrengt, biedt glasvezel een directere en snellere toegang tot gegevens. Dit betekent dat telecombedrijven en andere organisaties meer realtime-informatie kunnen verzamelen en analyseren over je online gedrag en je dagelijks leven. De snelheid en capaciteit van glasvezel maken het eenvoudiger om een overvloed aan gegevens te verzamelen en op te slaan, wat kan leiden tot nog meer gedetailleerde profielen van gebruikers. Dit kan de mogelijkheid van gerichte advertenties en zelfs surveillance door overheden vergroten.

Daarnaast, zoals het artikel benadrukte, is de implicatie van een glasvezelaansluiting in je huis niet alleen de snelheid van internetverbindingen. De infrastructuur biedt toegang tot een scala aan slimme apparaten en systemen die met elkaar verbonden zijn. Dit betekent dat de controle niet alleen in handen van de internetprovider ligt, maar ook van de bedrijven die deze technologieën aansteken. Het biedt hen een ongekende mogelijkheid om ons leven te monitoren en te beïnvloeden, zelfs als we geen gebruik maken van hun diensten.

Bovendien, de permanente aanwezigheid van een glasvezelaansluiting in je huis kan een risico vormen op toekomstige verplichtingen of druk om diensten af te nemen. Zoals je wellicht hebt opgemerkt, wordt de infrastructuur steeds meer genormaliseerd en als deze eenmaal is geïnstalleerd, kan het moeilijk zijn om te weigeren of je af te sluiten van deze systemen.

Tot slot, de kosten en de marketingstrategieën van providers kunnen ons in een positie brengen waarin we onszelf gedwongen voelen om glasvezel te accepteren, terwijl we ons misschien nog comfortabel voelen met coax. Het gaat niet alleen om de techniek, maar om de bredere implicaties voor onze privacy en autonomie.

Kortom, terwijl coax-internet momenteel misschien voldoende is voor veel gezinnen, moeten we kritisch blijven kijken naar de gevolgen van de overstap naar glasvezel, niet alleen vanuit een technologisch perspectief, maar vooral vanuit een sociaal en ethisch oogpunt.

Met vriendelijke groet,

Expand full comment
KBXI's avatar

Hey Erik,

Ben ik niet met akkoord. Maar ik hou wel van onze gezonde manier van communiceren.

Zoals in mijn vorige berichtje vermeld is het uitsturen over Coax en Fiber hetzelfde. Alle andere fabrikanten kunnen exact doen wat jij nú beschrijft met behulp van Coax, dat zal fiber niet verergeren! Het is namelijk NU al aan de hand.

Coax stuurt elektrische signalen die door het medium gaan met 90% de snelheid van licht. Fiber maakt gebruik van licht - dus de snelheid is hier de snelheid van het licht.

Dit verschil is praktisch gezien bijna onmerkbaar. Heel veel Coax connecties kunnen daarom ook data versturen aan 1/1.5gb/s. Fiber kan 10gb/s aan data versturen. In de praktijk zien we dat de meeste fiber connecties maar worden verkocht aan 1/2gb/s. Stel dat je slimme apparaten gaan communiceren met hun fabrikanten (wat ze nu ook al doen), dan gaan ze data doorsturen. Welke knop heb je aangeraakt, wanneer, was je telefoon verbonden met je wifi? Met welke access point was/ben je verbonden?

Al die data wordt doorgestuurd zijnde over Coax of over Fiber! Maar belangrijk is dat de data grote maar over enkele bytes gaat! Niet over gigabytes (gb)! M.a.w de snelheid (lees bandbreedte) van je internet zal geen impact hebben op hoe snel die data zich zal verzamelen bij een fabrikant of internetprovider!

Hoe voorkom je dan NU dat je geen data verzendt naar die fabrikanten/internet providers?

Simpel door gebruik te maken van een firewall. Deze kan uitgaande trafiek (dus lees data) van specifieke toestellen blokkeren. Zo bereikt de data nooit de Coax of Fiber.

Er is ook nog een simpelere optie! Koop geen smart apparaten als je niet wil dat andere bedrijven je data willen gebruiken! Geen Google, Alexa in huis! Geen smart tv, geen smart koelkast, geen smart watch, geen smart phone, …

Wens je toch smart apparaten te gebruiken, blokkeer dan sommige data pakketten in de firewall! Vertrouw je de firewall van je internetprovider niet? Koop dan zelf een eigen firewall en het probleem is opgelost!

Kort samengevat;

Het probleem is er al! Glazvezel zal dit probleem niet versterken of verergeren. De situatie is altijd al ernstig geweest! Kan jij leven met persoonlijke reclame? Kan jij leven dat Samsung, LG, AEG, Apple je data heeft? Dan hoef je je nergens iets van aan te trekken!

Vind je het wel erg -> koop firewall en laat instellen door een netwerkspecialist of door de gekende nerd binnen de familie! 😉

Groetjes

Expand full comment
Erik H. Jansen's avatar

Bedankt voor je reactie en de uitleg die je geeft. Je hebt absoluut gelijk dat veel van de genoemde problemen al bestaan, ook bij Coax-verbindingen. Waar het verschil voor mij ligt, is in de potentiële mate van toegang en de schaalbaarheid die glasvezel biedt. Met de uitbreiding van infrastructuren zoals fiber, gaat het niet enkel om snellere verbindingen, maar ook om stabielere en bredere toegang tot de data in realtime, wat de mogelijkheden voor controle vergroot.

Hoewel een firewall inderdaad bescherming biedt, blijft de vraag of de gemiddelde gebruiker voldoende technisch onderlegd is om die op de juiste manier te beheren. En zoals je zelf aangeeft: de situatie is al zorgwekkend. Met de komst van nieuwe technologieën zoals glasvezel, wordt het alleen maar belangrijker om waakzaam te blijven.

Dus hoewel glasvezel op zich de situatie niet direct verergert, opent het wel de deur naar een toekomst waar controle nog verder kan worden uitgebreid.

Expand full comment
LvG's avatar

Ik kan jullie beiden volgen in de "discussie". Maar wat hou je nog tegen. De straatlampen zijn ook al slim, 5G. Onze GSM's verzamelen de hele dag data. Dan zouden we die ook buiten de deur moeten houden. Probleem is dat dingen niet meer lukken zonder internet. Het leven wordt heel lastig. Ik begrijp jullie zorgen, maar wat moeten we dan? In een hutje op de heide (zou wel heerlijk rustig zijn). Gewaarschuwd ben ik al jaren, maar soms weet ik niet goed hoe zonder te moeten. Dit is oh zo lastig.

Expand full comment
Erik H. Jansen's avatar

Dankjewel voor je reactie. Het is inderdaad een enorme uitdaging, en je slaat de spijker op de kop: veel van onze moderne gemakken zijn verweven met technologie die onze privacy en vrijheid aantast. Maar het begint bij bewustwording, zoals je al laat zien. Kleine stappen kunnen helpen: kritisch blijven bij wat je deelt, alternatieven zoeken (zoals apparaten of apps die privacy respecteren). Het hoeft niet direct een hutje op de hei te zijn (is inderdaad heerlijk), maar bewust kiezen kan al veel verschil maken. Het belangrijkste is dat we de controle behouden, in plaats van deze volledig uit handen te geven.

Expand full comment